Ne kontroverznímu složení potravin

16.10.2017 13:27

V českém potravinářství najdeme potravinová aditiva ("éčka"), jejichž používání je v některých jiných zemích omezeno či zakázáno. Rezortně potravinová legislativa spadá pod zemědělství, primární jsou tady ale zdravotní rizika.

 

Konkrétně polyglycerolpolyricinoleát (E476) je zakázaný v Německu, cyklamáty (E952) v USA, amarant, respektive Cl potravinářská červeň 9 (E123) zákaz v USA a omezení v EU. Kontroverze ale vyvolává mnohem více barviv, umělých sladidel a konzervantů. Je možné vybírat potraviny s přírodními a přírodně identickými aditivy. Naopak naše zvonečníkové stránky nabízejí v sekci kvality potravin upozornění na aditiva chemická a podle mnohých potravinových odborníků zdravotně skutečně riziková. U složení tuků potravin jde zase o obsah trans-tuků (respektive trans-mastných kyselin), pro které již v roce 2004 Dánsko stanovilo limit 2 g /100 g tuku. Dánský příklad následovaly i další evropské země, ale bohužel EU omezila nutnost uvádění jejich obsahu ve složení tuků.

 

Téma kontroverzních potravinových aditiv i tuků jsme několikrát diskutovali s vysokoškolskými profesory a dalšími experty, ale také s náměstkyní ministra zdravotnictví Lenkou Teskou Arnoštovou (ČSSD). Jako kandidátka do poslanecké sněmovny se hlásí k dalším iniciativám vedoucím až k případným legislativním opatřením a lepší orientaci spotřebitelů ve složení potravin.

Jiří Jakl

 

—————

Zpět