Sbírka potravin 2015

22.11.2015 13:20

Každoročně se Zvonečníkem podporujeme národní potravinovou sbírku. Nákupy k ní doplňujeme debatami ke kvalitě různých prodávaných potravin, možnostem nákupu českých potravin, redukci obalových odpadů, omezení plýtvání a humánního využití potravin. V letošním roce jsme se zaměřili na problém rozšíření palmového oleje. Jde o nejlevnější prodávaný tuk, který se ale dováží na tisíce kilometrů a palmovým plantážím ustupují deštné pralesy (platí i pro certifikovaný olej). Tlak na nejnižší cenu nepřináší ani dobré pracovní příležitosti, natož udržitelné hospodaření.

Výrobky s palmovým olejem jsou levné a svádí k nákupu většího množství - k plýtvání či přejídání (zvláště nebezpečného vzhledem ke kalorické vydatnosti). Jindy jsou prodávané za stejnou cenu, jako kdyby se držely tradiční receptury a někdy jsou dokonce drze vydávány přímo jako "tradiční" (i když například u těch s označením Klasa to již nově naštěstí není možné).

S naším sdružením a ve spolupráci s Koalicí proti palmovému oleji jsme prošli běžný sortiment potravin z hlediska obsahu palmového oleje. Připravili jsme k němu základní přehled (ke stažení -zde-). S účastníky nákupu k potravinové sbírce jsme se shodli na potřebě směřovat podněty k výrobcům potravin. Zvláště nás zarazil sortiment kojenecké výživy, která je velmi drahá a nenašli jsme výrobky pro děti nejnižšího věku bez palmového oleje. Tuk kravského mléka je přitom kojencům pochopitelně bližší, než palmový olej.

Náměstkyně ministra zdravotnictví a místopředsedkyně ČSSD Lenka Teska Arnoštová avizuje nutnost uspořádání kulatých stolů k používaným tukům s výrobci a prodejci potravin, se zdravotními, potravinovými a ekologickými experty. Podporuje též naši iniciativu k možnému zavedení limitu pro obsah transmastných kyselin a omezení používání některých kontroverzních "éček" podobně jako je tomu v jiných zemích (například polyglycerolpolyricinoleát E476 je zakázaný v Německu, cyklamáty E952 a amarant potravinářská červeň E123 zákaz v USA).

—————

Zpět