Kvalita potravin - riziková "éčka"

Některé potraviny svojí kvalitou připomínají spíše odpady. Přinejmenším se vyrábějí z vedlejších a náhražkových produktů s řadou barviv, ochucovadel, aromat a konzervantů. Některá potravinářská aditiva ("éčka" - označovaná E+číslo) jsou přírodní a zdravotně naprosto neškodná. Jiná ale mohou přinášet zdravotní rizika, nebo i problémy. Způsobují různé alergie a poruchy pozornosti, mohou přinášet riziko rakoviny, onemocnění jater, plodnosti, nebo vývoje autismu. Je lepší vyhýbat se zejména následujícím aditivům:

Barviva 
102 tartrazin
104 chinolinová žluť
110 žluť SY
120 košenila, karmíny
122 azorubin
123 amarant
124 ponceau 4R
127 erythrosin
128 červeň 2G
129 červeň Allura AC
131 patentní modř V
132 indigotin
133 brilantní modř FCF
142 zeleň S
151 čerň BN
154 hněď FK
155 hněď HT
161g kanthaxanthin
173 hliník
180 litholrubin BK

Konzervanty
210-220 kyselina benzoová
220-228 siřičitany
249-252 dusitany a dusičnany

Ochucovadla               
620-625 glutamáty           

Sladidla
951 aspartam
952 cyklamáty
954 sacharin
956 alitam

 

Již z prvního pohledu na složení často bývá zřejmé, jak zdravá ta či ona potravina je. Jestli používá barviva z rostlin, nebo ta chemická. Jestli obsahuje umělá sladidla. Nebo místo sterilace kyselinu benzoovou. Uzeniny obecně moc zdravé nejsou a bez dusíkatých solí nemají o moc delší trvanlivost, než čerstvé maso. Je lépe se uzeninám vyhýbat, na druhou stranu uzené sýry a ryby přidávané dusíkaté soli obvykle neobsahují (nejde o získání růžového zabarvení masa jako například v salámech). Siřičitany se běžně používají ke konzervaci vín. Nacházíme je ale také u řady dalších potravin, vedle kterých jsou prodávány i ty bez tohoto aditiva. Zcela jistě se lze vyhnout glutamátům a kdo není diabetik i umělým sladidlům (přesto také není vhodné kupovat potraviny vysloveně přeslazené cukrem).

 

Zajímavé odkazy:

Informační centrum bezpečnosti potravin, Zdravapotravina.cz, dTest, Ceff.cz