Zemědělství

V zemědělství je ideální zachování koloběhu živin mezi půdou a zemědělskými produkty. Vedlejším produktem pěstování obilí je sláma, vedlejším produktem živočišné produkce je hnůj.

V dnešní době se ale bohužel mnohdy můžeme setkat také s tím, že odpadem se stává i obilí, maso a ovoce - dokonce aniž by se kdy dostalo do prodeje, nebo jen z estetických důvodů. Zelenina se zaorává na polích a ovoce nechává popadat, třeba že se začne vozit z jiné části planety, nebo z putinovských rozmarů. Obchodníci zase mohou vznést požadavek na určitý tvar zeleniny či ovoce. Část úrody ale takovému požadavku zkrátka nemůže vyhovovat.

K zajištění dostatku potravin je nutné počítat s mírnou nadprodukcí. V případě neúrody by mělo být dostatek potravin i pro chudé, jejich cena by tak neměla dramaticky růst a nikdo nemusí hladovět. Mírná nadprodukce a zaorání přebytků na polích je jinak pochopitelně menší problém, než přejídání, plýtvání a vyhazování přebytků do odpadkových košů.

 

Zajímavé odkazy:

Ne Břeclavsku leží tuny vyhozených okurek. Nevyhovují estetickým standardům (ČT, 2016)

Ošklivou zeleninu v supermarketech nechtějí (ČT, 2015)

Polovina české produkce zeleniny se vyhazuje. Na vině jsou obchodníci i spotřebitelé (Ekolist, 2014)

Na unijní trh se od středy vrátí nevzhledné ovoce a zelenina (ČRo, 2009)

České papriky hnijí na poli. Obchody sáhly po levnějších z dovozu (ČT 2014)

Jablka na Náchodsku zůstanou hnít v sadech - jsou totiž příliš veliká (ČT, 2009)

Němečtí zemědělci vylévají mléko do polí (Lidovky.cz, 2008)