Ekoefektivní PET lahve

11.12.2015 14:37

Mnozí si jistě vybaví reklamy z roku 2011 na vody z Karlových Varů v "ekoefektivních" lahvích. Designér Jan Čapek se u 1,5 litrových lahví musel vejít do limitu 32 gramů, tedy snížit původní hmotnost o čtvrtinu. Nakonec vytvořil lahve nejen materiálově úsporné, ale také pevnější (odkaz).

 

Je to názorná ukázka, že když se dá jasný ekologický požadavek, že to jde a dokonce může přinést i nějaký další bonus. Česká obalová centra ovšem stále nabízejí lahve s vyšší hmotností a prakticky tak vedou k plýtvání plastem. Nedá se říci, že je to něco zanedbatelného, protože použití většího množství materiálu pochopitelně prodražuje výrobu. Výroba jedné lahve není haléřová, ale rozhodně korunová záležitost. Navíc pokud se vyrábí z ropy, pro představu na 1 kg plastu je zapotřebí zhruba 2 kg ropy (odkaz).

 

V roce 2012 přišla platforma Zvonečník s odpadovou výzvou (odkaz). Nebyla zaměřená jen na výrobce, nebo jen na spotřebitele, ale rovnou spojovala komplexnější přístup. Již tehdy jsme zdůraznili význam tvaru obalů, aby směřoval k použití co nejméně obalového materiálu.

 

Pochopitelně není nijak ekologické denně pít balené vody, když stejně dobrá a mnohdy dokonce lepší voda teče z vodovodu. Ne vždy se ale lze nákupu nápojů v nevratných obalech vyhnout. Jsou recyklovatelné, ale rozhodně by měly být recyklovány a mohou být také "ekoefektivní".

 

Jiří Jakl

 

—————

Zpět