Levné potraviny a plýtvání

02.10.2016 16:16

Česko má dlouhodobě jedny vůbec z nejnižších cen potravin v Evropě (podle Eurostatu 5. nejlevnější v EU bez přihlédnutí ke kupní síle, odkaz). Levnější potraviny jsou ale v sousedním Polsku.

 

V letech 2007-2013 pravicové vlády kvůli údajnému snižování státního dluhu výrazně zvyšovaly DPH u potravin (zatímco kvalita se neřešila, odkaz), dokonce zde existoval předpoklad růstu k 19% (odkaz). Od roku 2013 se nicméně vládní směřování změnilo a DPH u potravin je stabilní ve výši 15%. Jen od roku 2015 byla zavedená snížená sazba 10% pro kojeneckou výživu. Konec mléčných kvót také přinesl problém nadprodukce mléka a zatímco zlevnily mléčné výrobky, zemědělci začali produkovat mléko pod cenou (odkaz).

 

Zemědělská nadprodukce nepochybně vede k plýtvání potravinami, dokonce aniž by se dostaly do obchodů. Levné potraviny ale vedou k plýtvání také v domácnostech (v českých se plýtvá i na světové poměry extrémně, odkaz). A je nepochybně špatně, pokud k něčemu takovému dochází, když si Česko většinu potravin dokáže vyprodukovat samo a další potraviny přitom dováží ze zahraničí.

 

V současnosti se objevují návrhy na snížení sazby DPH u základních potravin, jako třeba u pečiva a mléka. Vypočítává se přitom snížení příjmů do státního rozpočtu. Se sdružením Zvonečníku bychom místo toho naopak rádi vyzvedli možnost větší finanční podpory českých zemědělců a plodin s výjimkou řepky a kukuřice. Čeští zemědělci by mohli lépe konkurovat dováženým potravinám ze zahraničí. Zachování jejich pracovních míst a lokální produkce potravin, zachování příjmů z DPH i české potravinářské produkce do státního rozpočtu a nezvyšování plýtvání potravinami, vše se může pozitivně promítnout do udržitelného rozvoje České republiky.

 

Jiří Jakl, předseda Zvonečník, z.s.

 

 

 

—————

Zpět