Návrat paběrkování?

06.10.2015 21:40

Mnoho lidí dnes již ani neví, co je to paběrkování. Jde o sběr neforemné zeleniny, nebo zbytků po nedokonalé strojové sklizni. Paběrek se hodí jako krmivo pro různá zvířata, ale jen neforemná zelenina je plnohodnotnou zeleninou i pro vaření.  

Bez paběrkování se mnohdy i celé tuny zeleniny zaorávají a energie potřebná k jejímu vypěstování přichází nazmar. Je to absurdita, kdy se zemědělci často zaměřují buď na rostlinnou nebo živočišnou produkci, ale odpady či vedlejší produkty z jednoho druhu produkce nakonec nevyužívá ta druhá. 

Iniciativa "Zachraň jídlo" prosazuje využití paběrkování zeleniny pro potravinové banky. Se sdružením Zvonečníku jsme navštívili také jedno ze středočeských polí. Šlo o pole s mrkví, kde po sklizni zbylo ohromné množství mrkví velkých, drobných, rozdvojených, prasklých, ale jen minimum těch nahnilých. Částečně by zde byli uspokojeni záchranáři jídla, nebo se dá mrkev zkrmovat například v ZOO. K mání může být již vyrytá ze země po sklizni a za cenu dopravy, kterou je nutné stejně zaplatit při zajištění standardní zeleniny či krmiva. Problémem je spíše chybějící povědomí a vůle.

Jiří Jakl

 

—————

Zpět