Obal ekoefektivní, ale funkční

Obaly "prodávají" zboží, chrání ho před poškozením a potravinám mohou prodlužovat trvanlivost. Zároveň jsou ale podstatným zdrojem odpadů. Optimálně by měl být obal "ekoefektivní" (použití spíše malého množství materiálů) a zároveň funkční (podle potřeby skutečně chránit obsah). 

Kvalita obalu má mnohdy vypovídat o kvalitě zboží. Může to být ale přesně naopak. Hezky barevný obal s poutavou reklamou může skrývat například potravinu nižší kvality - jen s výraznou chutí či barvou kvůli přidaným ochucovadlům a barvivům. Balení ovoce zase mohou skrývat plesnivé kusy a vést k nákupu příliš velkého množství, které se v domácnosti nevyužije a množství skončí mezi odpadem. I z hlediska úspory obalů proto lze při nákupech doporučit dávat přednost volnému zboží.

Bezobalový prodej ovoce umožňuje nákup takového množství, jaké potřebuje ten který zákazník. Využít lze i vlastní tašky místo jednorázových pytlíků. Pozor na přesypávání a otlučení, které může ovoce znehodnotit.

Obaly musí chránit potraviny před poškozením i během přepravy. V tomto případě ale meloun ve spodní části ohrožují krabicové obaly paprik nad ním.